Pompă submersibilă cu motor de 220V sau de 380V? Care este cea mai bună opțiune pentru mine?


Pompele de apă de uz casnic sunt esențiale pentru distribuirea eficientă a apei. Dintre cele existente, pompa submersibilă este foarte populară și foarte eficientă, deoarece consumă puțină energie . Are capacitatea să împingă apa cu o presiune mult mai mare decât alte modele de pompe centrifugale, de suprafață ,etc.
Cu toate acestea, înțelegerea tipurilor de voltaj este esențială în procesul de alegere a unei pompe submersibile potrivite pentru tine.


Curent electric monofazat 220v

Curentul electric monofazat se folosește în mod obișnuit în domeniul casnic si foarte putin în domeniul industrial , în principal pentru alimentarea motoarelor mici sub 2200 de wați. Acesta este un curent alternativ cu două sau trei fire. Modelele de cabluri mai vechi dispun de o linie de alimentare și o linie nulă. Noile modele sunt prevăzute cu împământare pentru a îmbunătăți siguranță.
Deși curentul electric monofazat este disponibil aproape peste tot, nu este recomandată utilizarea sa pentru punerea în funcțiune a motoarelor mai mari de 5 CP.
Atunci când se compară două motoare cu aceeași putere nominală, motorul care utilizează curent electric monofazat va consuma mult mai multă energie electrică decât motorul care funcționează pe bază de curent electric trifazat. Datorită consumului de curent mai mare, sunt necesare bobine mai mari și, prin urmare, mai scumpe.
Pe lângă faptul că sunt mai mari din punct de vedere fizic, motoarele care folosesc curent electric monofazat sunt, în general, mai puțin eficiente și necesită un condensator de pornire care mărește costul. Din acest motiv, se recomandă utilizarea motoarelor care pot folosi curent trifazat, dacă este disponibil.

Dacă distanța de la pompa la priză este lungă pompele cu motor monofazat au nevoie de o secțiune a firelor mult mai groasă decât pompele cu motoare trifazice ceea ce înseamnă un cost mai mare a cablului electric .

Curent electric trifazat 380v

Curentul electric trifazat este utilizat de obicei în domeniul industrial în care funcționează echipamente cu motoare mari. Acest tip de curent este adesea distribuit printr-o configurație Wye cu cinci fire. Trei dintre fire sunt de fază ( prin care intră curent), cel de-al patrulea fir este nulul, iar cel de-al cincilea firul de împământare.
În plus, este și mai puțin costisitor. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de curent are trei unde identice suprapuse. Ciclurile de undă sunt distanțate uniform la 120 °, astfel încât curentul furnizat rămâne relativ constant în comparație curentul monofazat. 

Motoarele de peste 2,2kw sunt in proporție de 90% motoare care folosesc curentul electriv trifazat .

În comparație cu o sursă de alimentare monofazată care utilizează cea mai comună configurație (fază și nul), o sursă trifazată fără nul poate transmite de trei ori mai mult curent. Din acest motiv, raportul dintre capacitatea și materialul conductor se dublează, făcând posibilă utilizarea cablurilor mai mici și mai puțin costisitoare.

Înțelegerea diferențelor existente între cele două tipuri de curent electric este cea mai bună soluție pentru alegerea pompei potrivite pentru nevoile tale.

Curentul electric poate avea un impact major asupra designului pompei și al motorului acesteia. Înțelegerea acestor principii de bază te va ajuta să înțelegi eficiența motorului, cum pornește și care sunt costurile de funcționare și întreținere.