Ce trebuie să știm despre presostatul pentru pompa de apă înainte de al cumpăra

Ai nevoie de un presostat pentru pompa de apă? În cele ce urmează îți vom spune ce trebuie să știi despre el.

Ce este un presostat 

Presostatorul, cunoscut și sub denumirea de comutator sau întrerupător de presiune, este un dispozitiv electromecanic a cărui funcție este de a deschide sau închide circuitele în funcție de presiunea din instalație.

Care este funcția unui presostat

Presostatul este un dispozitiv conceput pentru a monitoriza presiunea apei din instalație.
Are rolul de a porni sau opri circuitul electric atunci când presiunea atinge nivelul maxim sau minim prestabilit, adică funcționează în funcție de un interval de presiune.
Funcționarea sa este foarte simplă. Presostatul detectează nivelul de presiune exercitat de apă prin intermediul unui senzor sau piston intern. Prin urmare, dacă acesta detectează o creștere a presiunii, circuitul se închide automat, în timp ce dacă nivelul de presiune scade circuitul se deschide.
Presostatul are de obicei cel puțin două posibilități de reglare independente care permit determinarea presiunii atât când se deschide, cât și când se închide un robinet. Valorile sunt ajustate în funcție de scara valorilor setate din fabrică. Acesta dispune de un senzor care activează pistonul atunci când nivelul de presiune atinge limita setată în momentul deschiderii și închiderii unui robinet. Este un sistem care contribuie la buna funcționare a unei pompe de apă.


Ce este un presostat electronic (IBO PC-59 sau DIG IBO 1)

Un presostat electronic sau digital îndeplinește exact aceeași funcție ca și presostatul electromecanic, dar vine cu unele îmbunătățiri suplimentare.
Una dintre principalele diferențe este că acesta dispune de un afișaj integrat unde poți vedea valoarea presiunii apei.
În plus, ușurează foarte mult modul de setare a presiunii apei, deoarece are câteva butoane care îți permit să reglezi valoarea în timp ce o vezi pe ecran.
Un alt avantaj este că în unele cazuri include o funcție de ieșire analogică (4-20mA). Adică, pe lângă faptul că dispune de o funcție o ieșire de tip releu care îți va permite să deschizi și să închizi circuitele, ai posibilitatea de a monitoriza și presiunea în orice moment datorită semnalului analogic.
În mod clar, circuitul electronic integrat în presostat îi conferă un mare avantaj față de presostatele convenționale.

Cum poți instala presostatul într-o pompă de apă

Există o mare varietate de modele de presostate pe piață. 
Este important să urmezi recomandările privind instalarea recomandate de producător.

În orice caz, în cele mai multe cazuri, presostate sunt de obicei montate pe sistemul de acționare a pompei de apă.
În cazul celor mai moderne modele, des întâlnite în sectorul casnic, presiunea este reglată din fabrică, deși de obicei poate fi reglată manual.
Odată instalate, pompa este controlată în mod automat și autonom. Presostatele pot fi chiar și programate să repornească în cazul unei întreruperi temporare de curent.
Reglarea presostatului se face de obicei automat, desi unele modele pot fi setate manual.

Presostatele  de obicei se monteaza în sistemul clasic hidrofor împreună cu vasul de expansiune  . Dar în ultimul timp cele mai căutate sunt acelea care funcționeaza fără vas de expansiune.