Cateva greseli care trebuie evitate la echiparea forajului/putului

 

1 . Pompa submersibila sa nu fie introdusa in foraj in dreptul filtrelor.

Daca pompa va fi introdusa in foraj in dreptul filtrelor veti avea mari neplaceri :
-in primul rand pornirea / oprirea pompei va duce la distrugerea stratului de quart ce este pus in jurul filtrelor acest lucru ducand la distrugera forajului (forajul va da nisip tot timpul in urma distrugerii stratului quartos)
-o data distrus stratul de quart forajul va da nisip iar pompa intr-un timp foarte scurt se va strica .

2 Pompa submersibila introdusa sub filtre 

O gresala majora pe care multa lume o face este introducerea pompei sub ultimul filtru al forajului din necunostinta sau din cauza unui debit foarte mic de apa al forajului .

Aceasta greseala duce la arderea motorului pompei datorita racirii foarte slabe.In mod normal o pompa care sta deasupra filtrelor are o racire optima pentru ca apa proaspata si rece care patrunde prin filtre raceste corect motorul pompei pompa tragand apa pe langa motor . Iar introdusa sub filtre pompa nu mai poate trage apa proaspata pe langa motor pentru al racii optim.
Daca nu aveti alta varianta si pompa trebuie introdusa sub filtre si diametrul tubulatirii forajului este mai mare de 140mm este recomandat sa se monteze o camasa verticala de racire pe pompa submersibila.
Iar daca nu aveti posibiliatea de a monta o camasa de racire si pompa trebuie montata sub filtre recomandarea noastra este ca pompa sa se uitilizeze doar in regim  hidrofor cu pesostat si vas de expansiune cat mai mare pentru porniri cat mai rare ale pompei este interzis a se utiliza impreuna un un inverter/variator de turatie deoarece pompa mergand la o turatie redusa va degaja si mai multa caldura iar pompa se va arde in decursul ca catorva zile .

3 Cablul electric trebuie ales corespunzator.

Daca sesctiunea firelor este mai mica decat ar trebui tensiunea va fi mai mica iar acest lucru va duce la incalzirea motorului si la arderea lui.
De aceea este bine sa fie dimensionate corect sectiunile firelor cablului electric de legatura .(vezi articol anterior)

4 Mansonarea corecta a cablului de legatura a pompei

In cazul in care mansonarea nu se face corect iar apa va patrunde la inadirea firelor pompa va face scurt va arunca sigurantele circuitui electric afara iar dupa a doua sau a  treia  pornire pompa se va arde.(vezi articol mansonarea corecta a firelor)

5 Numarul de porniri/opriri (start/stop) a pompei submersibile.

Viata pompelor e data de numarul de porniri/opriri cam 10000 mii la numar , iar pentru ca pompa sa nu porneasca foarte des la turatie maxima in regimul hidrofor trebuie cumparat un vas de expansiune cat mai mare pentru pornirea cat mai rara a pompei .

6 Alegerea corecta a coloanei de refulare .

In functie de ce debit are pompa trebuie aleasa corect sectiunea coloanei de refulare .
Daca este prea mica coloana de refulare fata de debitul pompei , pompa va lucra co o solicitare mai iar pompa se va uza mai repede decat intr-un regim normal.(vezi articol)