Cum se prelungește corect prin manșonare cablul electric al  pompei submersibile monofazice sau trifazice

     Majoritatea pompelor submersibile (220v sau 380V) au cablul electric destul de scurt de 2...20 metri iar locul de prelungire a cablului va sta sub apă. De aceea e foarte importantă prelungirea si manșonarea corectă a cablului . Dacă nu este făcută etanșă manșonarea va pătrunde apă la îmbinarea firelor și se poate arde pompa. Iar dacă firele nu sunt legate cum trebuie pompa nu va funcționa.

În continuare vă prezentăm în detaliu cum se face corect prelugirea cablului electric al pompei submersibile :

1- Alegerea corectă a manșonului(tubului) termocontractiv
Manșonul(tubul) termocontractiv trebuie să conțină obligatoriu adeziv.Aveți nevoie de 2 tipuri de manșoane termice. Unul cu diametrul mai mic pentru fierele cablului iar unul cu diamnetrul mai mare pentru cablul electric .

2- Se taie cu ajutorul cutter-lui protecția cablului și se scot firele afară cel puțin 5-7 centimetri pe ambele cabluri electrice (pompa/cablul electric de prelungire)

3- Se dezizolează firele cablurilor cu ajutorul unui cleste de blancat conductor  la fel ca in imaginea de mai jos .

4- Se montează pe fiecare fir câte un papuc de legatură care să facă legatura între fierele cablului de prelungire și firele cablului pompei .

5 -Cu ajutorul unui clește de sertizare se va strânge papucul pe firul cablului in cel putin 2 locuri pentru siguranță .Dupa ce s-a strâns se verifică prin tragere ușoară dacă a fost strâns suficient și nu iese firul din papuc.

6- După ce s-au strâns toți cei 3 sau 4 papuci în funție de numărul firelor pompei.(în cazul de față 4 fire) , se va adăuga manșonul mare termocontractiv pe cablu .

7 - Se v-a tăia mansonul mic la o dimensiune care să nu depășească papucul și se va adăuga pe fiecare fir înainte de a fi legat cu firele cabalului electric de prelungire .

8- Cu ajutorul cleștelui de sertizat se conectează firele pompei de firele cablului de aceiași culoare  prin presare .

9 - manșoanele termice se pun pe mijlocul papucilor pentru ca manșonarea să se facă perfect .

10- Cu ajutorul pistolului cu aer cald se vor topi mansoanele termice .

11- Se vor manșona separat fiecare fir .Nu toate în acelasi timp pentru a nu se lipi unul de celălalt.La final trebuie să arate ca in poza de mai jos cu adezivul ieșit afară la capetele fiecarui manson .

12-După se va trage manșonul mare peste firele manșonate și se va poziționa la mijlocul firelor .


13.Cu ajutorul pistolului de aer cald se va sufla asupra manșonului (DIN INTERIOR SPRE EXTERIOR) la fel ca în imaginea de mai jos .

14-Cablul va fi bine manșonat doar când adezivul din manșonul termic va ieși afară la ambele capete.La fel ca în imaginea de mai jos .


15- După ce a ieșit adezivul la ambele capete doar atunci prelungirea și manșonarea cablului a fost făcută corect.