ALEGEREA ÎNĂLȚIMII DE POMPARE SAU REFULARE (H) ȘI ÎN ACELAȘI TIMP A PRESIUNII PE CARE O DORIM DE LA POMPA  NU ESTE SIMPLU DE CALCULAT.


Pentru a asigura o presiune de funcționare corectă  la cel mai înalt punct din instalație, vă recomandăm să efectuați calculul conform criteriilor descrise, pentru determinarea presiunii necesare pentru pompe:

H = A + B + C.

Presiunea dinamică totală (H) se referă la presiunea minimă garantată. Aceasta poate fi influențată de nivelul dinamic al apei din foraj, cauzat de variația nivelului apei subterane în timpul funcționării pompei.

În acest caz, este necesar să se calculeze în mod corect nivelul hidrodinamic al forajului pentru a evita o suprapresiune nedorită pentru utilizator.

În ceea ce privește irigația și alte posibile utilizări pentru apă, trebuie să luați în considerare datele furnizate de producătorul instalației sau echipamentului.


H: înălțime totală de pompare, presiune dinamică totală + coeficient de siguranță 3%

A: diferența maximă dintre suprafața apei și nivelul solului cu pompa în funcțiune

B: distanța de la nivelul solului până la cel mai înalt punct de utilizare (diferenta de nivel)

C: presiunea de lucru necesară la ieșire în cel mai înalt punct de utilizare + pierderile de presiune


  • Pentru fiecare cot la 90° sau robinet, trebuie să adăugați pierderile de: 0,18 m
  • Pentru fiecare supapă de reținere, trebuie să adăugați pierderile de: 0,5 m

Dacă este posibil, noi recomandăm să nu depășiți 15 m de pierdere la 100 m de conductă Diametru interior al conductei de polietilenă: PE100 UNI 10910